Schisiservaringen.nl door Marleen Hartog

Marleen Hartog

Marleen Hartog, schrijfster ‘Geboren met een schisis’ en oprichtster schisiservaringen.nl

Mijn naam is Marleen Hartog. In 1984 kwam ik ter wereld met een schisis en in 2011 volgde mijn zoon Nando dit voorbeeld. We wonen samen met Bart en twee poezelige poezen in Tilburg. Ik droom van een boekenplank vol zelfgeschreven boeken en werk daar hard aan.

Mijn eerste boek heeft door de zwangerschap van Nando onvermoed een totaal ander thema gekregen dan gepland: schisis. Een onderwerp dat ik na mijn laatste operatie voorgoed had afgesloten. Dacht ik. In september 2013 kwam mijn boek ‘Geboren met een schisis’ uit.

Schisis komt in mijn familie vaker voor. Onder meer mijn broer en oom zijn met deze aandoening geboren. Daarnaast had de opa van Bart een schisis, net zoals een een tante van deze opa. Wat betreft schisis zijn we dus goed bedeeld in beide families!

Het hebben van een schisis hoeft je leven absoluut niet ten nadele te beïnvloeden. Daar ben ik zelf het bewijs van. Er valt uitstekend mee te leven. Mijn eigen ervaringen met schisis zijn grotendeels positief. Het heeft me mede gebracht waar ik nu ben, en daar ben ik trots op. Ik wil mijn zoon ditzelfde optimisme meegeven.
Desondanks houdt een schisis veel meer in dan hetgeen er over het algemeen door een leek wordt gedacht: een aangeboren afwijking die met één operatie is opgelost. Zeker nu ze tegenwoordig zoveel kunnen …

Meer bekendheid en begrip rondom de aandoening kan veel (ouders van) mensen met een schisis tot steun zijn. Dat is één van der redenen dat ik de website schisiservaringen.nl heb opgezet. Ik heb gemerkt dat het fijn is om ervaringen uit te wisselen, als schisiseigenaar en zeker ook als ouder van een schisiskindje. Herkenning. Dat je weet dat je niet de enige bent, al voelt dat soms wel zo.

Op deze site vind je allerlei ervaringsverhalen, tips, interessante (gast)blogs, e-boeken en schisisnieuws.

Ook jouw verhaal is welkom. Je mag altijd contact met me opnemen voor vragen, opmerkingen of andere reacties

Liefs,
Marleen

Soort schisis Nando en Marleen

Nando is geboren met een bilaterale (dubbelzijdige) lip-, kaak- en gehemeltespleet,
Marleen met een unilaterale (enkelzijdige) lip-, kaak- en gehemeltespleet.

  • Marleen in het kort:
Reizen. Lezen. Zon. Schrijven. Pippi Langkous. Ruimte. Spanje. Lekker eten. Bos. Minimalisme. Thee. Kleurrijk. Natuur. Introvert. Creatief. Enthousiast. Maakt dromen waar.

  • Nando in het kort:
Auto’s. Gek doen. Zwemmen. Ondeugend. Broodjes pindakaas. Lachen. Rennen. Onbezorgd. Koekjes. Lief.