Dag onzekerheid, hallo zelfvertrouwen! – Workshop mentale weerbaarheid (verslag)

Locatie: Utrecht. Datum: zaterdagmiddag 2 november 2013. Situatie: zo’n 25 paar handen die door de eigenaren omhoog werden gehouden. Een paar honderd vingers maakten vreemde bewegingen. Ogen schoten van links naar rechts heen en weer. Lachende mensen vulden de ruimte.

Oefening tijdens de workshop mentale weerbaarheid van Rico Schuijers.

Oefening tijdens de workshop mentale weerbaarheid van sportpsycholoog Rico Schuijers.

Mentale weerbaarheid

Begin deze maand was het zover: de workshop mentale weerbaarheid die de BOSK en Laposa voor jongeren en volwassenen met een schisis of een craniofaciale aandoening organiseerden. Al ruim voor de aanvangstijd druppelden de eerste deelnemers de trainingsruimte binnen. Het publiek bleek zeer divers te zijn. Jongeren, jongvolwassenen, ouders en een paar gezinnen.

Ervaringen met schisis

Om 12.00 uur precies werd het welkomstwoord gehouden en trapten Marleen Hartog en Sander Noppeneij, beide ter wereld gekomen met een schisis, de middag af door te vertellen over hun eigen ervaringen met deze aandoening. Marleen vertelde hoe zij haar jeugd en tienertijd heeft beleefd. Tevens las zij een stukje voor uit haar pas verschenen boek over schisis. Sander nam hierna het stokje over. Met een vleugje humor nam hij iedereen mee naar een paar situaties uit zijn jeugd. Hij stak ouders een hart onder de riem en liet zien hoe positief hij nu in het leven staat.

Marleen Hartog signeert haar boek 'Geboren met een schisis' voor de tienjarige Jente.

Marleen Hartog signeert haar boek ‘Geboren met een schisis’ voor de tienjarige Jente.

Na de sprekers wilden een paar mensen hun eigen ervaringen graag delen en er ontstond een dialoog. Sommige dingen uit de vertelde verhalen bleken heel herkenbaar te zijn, terwijl andere aspecten door iedereen verschillend werden beleefd. Tijdens de lunch werd er volop doorgepraat over ieders ervaringen.

Rico Schuijers geeft mentale weerbaarheidstraining.

Rico Schuijers vertelt over mentale veerkracht, assertiviteit, zelfvertrouwen en gedachtencontrole.

Werken aan onzekerheid

De mentale weerbaarheidstraining werd verzorgd door sportpsycholoog Rico Schuijers van ProTask. Rico is werkzaam als sportpsycholoog bij het Nederlands Olympisch Team en zelf vader van een zoon met schisis. Hij weet als geen ander hoe je omgaat met stress. De training was erop gericht om aan je onzekerheid te werken zodat je sterker in je schoenen staat. Aan bod kwam onder meer het verlagen van stress, mentale veerkracht, assertiviteit, jezelf uitdagen, vals zelfvertrouwen, dingen durven te vragen en gedachtencontrole. Er was tevens aandacht voor reacties en vragen van de deelnemers, wat interessante discussies over bijvoorbeeld pesters en gepest worden teweeg bracht.

Oefeningen tijdens workshop mentale weerbaarheid - schisis

Oefeningen tijdens workshop mentale weerbaarheid.

Interactieve oefeningen

Tussendoor werden de deelnemers met diverse interactieve oefeningen aan het werk gezet. Van keihard ‘ja’ roepen tot het tekenen van een frame van een herenfiets. Dat laatste bleek voor veel mensen behoorlijk lastig te zijn en zorgde voor diverse lachstuipen. Elke oefening had uiteraard een achterliggende gedachte en een doel.

Sportpsycholoog Rico Schuijers geeft uitleg.

Sportpsycholoog Rico Schuijers geeft uitleg.

Al met al was de training behoorlijk afwisselend, zelfs vloerkasten kwamen aan bod. Een vloerkast? Een tiener met een lege Ikea-kast en een vloer vol kledingstukken. ‘O, dát bedoel je, ja dan hebben wij thuis zeker een vloerkast!,’ riep een deelnemer lachend.

Na een divers programma vertrokken de deelnemers aan het eind van de middag naar huis toe. Wie die dag iemand is tegengekomen die intensief zijn of haar vingers in allerlei mogelijke en onmogelijke posities probeerde te brengen, weet dan: dat was een deelnemer van de workshop mentale weerbaarheid!

Foto’s: Ilse Oosterkamp 

  Meer leesvoer over schisis: het unieke boek ‘Geboren met een schisis’.

  2 reacties

  1. Ilona van Hogeloon

   Wat leuk om dit stuk te lezen. Voorlopig hier nog niet echt mee bezig, want dochter is nog geen twee. Maar wel leuk om te zien dat Rico Schuijers ook in deze fase van mijn leven nog eens voorbij komt. Ooit zelf op sportgebied trainingen van hem gehad 😉 Nooit gedacht dat dit later in mijn leven op een ander vlak nog eens toepasbaar zou worden. Hopelijk hebben we zoiets later niet nodig, maar super dat dit soort bijeenkomsten georganiseerd worden. Ik hoop dat hij velen deze dag heeft kunnen helpen zoals hij mij in het verleden ook heeft geholpen!

   • Wat toevallig, Ilona! Leuk om te horen. Ik vond de training erg interessant. Hoewel de doelgroep vrij specifiek was, kwamen er tijdens de training veel onderwerpen voorbij die voor iedereen handig zijn om te weten of leren. Zo’n training kan volgens mij nooit kwaad!

  Laat een reactie achter

  Je email adres wordt niet gepubliceerd.Gemarkeerde velden zijn verplicht *

  *